Cum îți alegi mașina potrivită?
6 pași și aspecte pe care trebuie să le iei în considerare înainte să-ți cumperi o mașină
Gabriel Frangu
23 sept. 2023
6 minute de citit
Dacă eșți la prima ta achiziție al unui vehicul sau doar vrei să faci o schimbare când vine vorba de al tău “daily-driver”, poate fi dificilă alegerea unei mașini care să-ți satisfacă nevoile și să exprime propria personalitate. Dar cum poți găși mașina potrivită nevoilor tale pentru următorii ani? O să trebuiască să faci puțînă cercetare și planificare în luarea deciziei. Atât timp cât știi exact motivul pentru care ai nevoie de o mașină, luarea deciziei când vine vorba de model și buget este mai ușoară. Aceste aspecte îți vor spune exact și dacă o să mergi pe o varianta second-hand sau nouă.
1. De ce și cum o să folosești mașina?
Mașina visurilor tale este sigur cea mai bună varianta pentru ține, dar această nu îți îndeplinește toate dorințele și nevoile. Trebuie să te gândești bine la lucrurile pe care trebuie să le duci la capăt alături de nouă ta mașină pentru că ele o să dicteze nivelul de satisfacție pe care o să îl ai față de decizia făcută.
Câteva întrebări pe care să le pui înainte de a alege o mașină:
- Câți pasageri o să fie alături de tine în majoritatea călătoriilor?
- Ce fel de drumuri frecventezi? (oraș, european, autostradă, național, rural)
- Folosești mașina în scop de navetă? Consumul este important?
- Locuiești în zonă de munte sau câmpie? Ai nevoie de transmisie integrală, 4x4?
- Care sunt funcțiile pe care mașina ta trebuie neapărat să le aibă? (scaune încălzite, Apple Carplay, scaune ventilate, panoramă, cârlig de remorcare, etc)
- Ai nevoie de mult spațiu cargo?
- Copiii tăi o să circule frecvent în acest vehicul?
- Care este viteza medie cu care conduci?
- Ai destul spațiu de parcare?
2. Setează-ți bugetul
Datorită pandemiei prețurile mașinilor vechi, dar și noi, au crescut destul de mult datorită închiderii fabricilor, cererii scăzute pentru mașini noi, dar și alți factori. Dacă nu plătești cash pentru mașina ta, va trebui să te gândești la finanțare. Este esențial să determini câți bani îți poți permite să rezervi în fiecare lună pentru plata mașinii. În general, nu ar trebui să cheltuiești mai mult de 15% din venitul lunar pentru o mașină nouă sau uzată. Căuta o plată lunară care este mai mică de 10% din salariul tău, plus 7% suplimentar pentru benzină și asigurări. Următoarea ta achiziție de mașină ar putea fi mai ușor de negociat la față locului dacă ai un buget clar în minte.
Când vine vorba de bugetarea unei mașini, trebuie să fii atent și la nivelul de echipare pe care îl vrei de la o mașină. Dacă dorești foarte multe caracteristici și funcții, ele vor crește foarte mult costul de achiziție, iar în acest caz o variantă second-hand cu funcții similare dar cu un mic număr de kilometrii rulați poate fi o varianta mai bună.
3. Leasing sau achiziție
Potențialul tău financiar, precum și răspunsurile pe care le-ai găsit în primul pas, determină decizia dacă să cumpărați o mașină sau să o închiriezi.
Prin folosirea unei mașini în regim Leasing:
- Poți conduce o mașînă mai nouă la un preț mult mai scăzut lunar
- Majoritatea reparațiilor sunt acoperite de garanție sau de compania de leasing depinzând de tipul contractului
- Nu ai griji când vine vorba de negocieri, fraudă, totul este transparent
- Poți opta pentru continuarea contractului de leasing și beneficia pentru un nou vehicul
Prin cumparea unei mașini cu banii jos:
- Poți obține mașina cât de curând posibil
- Dacă ești un pasionat al modificărilor, acest aspect nu îți este îngrădit
- Este bunul tău, numărul de kilometrii pe care dorești să îi faci te privește
- Poți oricând să vinzi mașina și să achiziționezi o alta
4. Informează-te cu privire și la alte modele de vehicule
Majoritatea cumpărătorilor pleacă în căutarea unei mașini noi, deja axați pe o marca și-un model. Piața curentă auto este în continuă dezvoltare, iar numeroși producători chinezi, europeni sau chiar americani produc vehicule cu specificații impresionante sau la prețuri accesibile. Nu marca ar trebui să fie cel ce vinde produsul, ci funcționalitatea cât și fiabilitatea. Așa că îți recomand să consulți și alți producători când vine vorba de luare unei decizii, ai putea rămâne surprins.
De exemplu, dacă ești în piața în căutarea unei Dacia Duster, ai putea foarte simplu să arunci un ochi la Ssangyong Korando. Este un competitor veritabil când vine vorba de preț, iar calitatea materialelor este mult superioară, cât și nivelul de echipare.
5. Fii răbdător și testează mașinile
Achiziționarea unei mașini este o investiție importantă și nu necesită grabă. Ia-ți cât de mult timp poți în alegerea mașinii potrivite pentru ține. Mai bine să faci o decizie bună decât una slabă la impuls. Pune cât de multe întrebări către vânzătorul mașinii, dar și în jurul grupului tău de șoferi, fromuri sau alte surse.
Alt aspect important este testarea mașinii. Fiecare mașînă are propriul mod de condus ce nu este potrivit oricărei persoane indiferent de sentimentele pe care le ai față de mașină respectivă. Mai mult de atât, nu te mulțumi cu un test de 30 de minute, încearca să procuri mașină pentru cel puțîn 24 de ore practicând orarul tău de condus zilnic.
Dacă al tău vânzător nu-ți acceptă cererea de test drive pentru o perioada mai lungă, oricând poți închiria o mașină de pe MasiniLaCheie.ro platforma ce îți permite să compari oferte de la peste 70 de firme de rent-a-car din 14 orașe din țară. Printre mașinile noi nouțe pe care le poți găsi în acest moment pe MasiniLaCheie.ro se numără: Skoda Octavia 4, Citroen C3, Tesla Model 3, Bmw Seria 3, Bmw X6, Renault Megane, Dacia Logan, Dacia Sandero Stepway.
Sfaturi de Test drive:
- Testează mașînă din poziția unui pasager, în acest mod o să observi mai bine punctele bune și rele ale mașinii
- Oprește sistemul audio și concentrează-te pe mașină
- Dacă următoarea mașină este dedicată călătoriilor cu familia, vino cu propriul scaun/cărucior de copil și testează spațiul de încărcare
- Testează mașina în regim de oraș, dar și la drum lung
- Testează mașina atât în regim de câmpie dar și munte
6. Alege masina și achizitioneaz-o
În 90% din situații, după testarea mai multor vehicule, opțiunea ar trebui să fie evidentă. În caz contrar, poate fi necesar să faci un pas înapoi și să conduci si alte mașini suplimentar. Cel mai bine este să îți faci timp când cumpărați decât să ai remuşcările cumpărătorului mai târziu.
În timp ce alegerea opțiunii corecte este esențială, este la fel de important să recunoaștem că nu există un răspuns perfect în 90% din cazuri. Mașinile sunt acum mai sigure decât oricând, generează un consum mai mic de carburant și oferă mai multe facilități la un cost mai mic decât în trecut. În rezumat, pot exista mai multe opțiuni decente de vehicule, iar selecția finală este practic o chestiune de preferință personală.
După ce ai trecut iar prin procesul de decizie, sper ca ai reușit sau o sa reusiti sa gasesti mașina potrivită nevoilor si dorintelor tale, iar pentru următorii ani decizia făcută sa fie concluzionata a fi una bună.
În cazul în care nu ai reușit sa gasesti oferta pentru tine deoarece nu sunt pe piața variante în bugetul tău care sa indeplineasca toate nevoile tale, o alta varianta ar fi achiziționarea unei mașini care sa-ti satisfaca cea mai curciala nevoie. Iar atunci cand pleci la drum lung cu familia, vrei sa te distrezi pe un drum de munte, sau pleci în concediu, poți închiria orice masina de pe MasiniLaCheie.ro. Acest regim de închiriere la nevoie este din ce în ce mai comun în țările vestice și ușor ajunge in zona est europeana. Dacă vrei sa aflii mai multe citește articolul nostru despre “Detinerea unei mașini sau folosirea transportului în comun?”.