Jocuri în timpul călătoriei cu mașina
10 jocuri de jucat în mașina pe timpul vacanței cu familia
Gabriel Frangu
14 aug. 2023
6 minute de citit
Atunci când călătorești cu copii în mașina cele mai auzite întrebări sunt: “Am ajuns?” & “Cât mai avem?” . Nu există părinte să nu fi auzit una dintre aceste întrebări atunci când a pornit la drum lung cu al său copil.
Călătoriile în familie cu mașina pentru copii pot părea lungi și plictisitoare. Micuții familiei nu au răbdarea celor mari, iar plictiseala se poate instala rapid ce mai apoi rezultă în distrugerea liniștii colective pe toată perioada călătoriei.
Așa că îți vin în ajutor cu 10 activități de făcut cu copiii în mașină atunci când călătoriți o lungă perioada de timp. Aceste jocuri în mașină sunt dedicate copiilor mici, adolescenților, dar și adulților. Deci călătoria o să fie mai scurtă atât pentru copii cât și pentru tine!
Înainte de a-ți prezenta propunerile noastre de 10 jocuri în mașină cu familia, ar trebui să ai la cunoștință următorul aspect, familia trebuie să fie bine dispusă pentru ca distracția să fie la nivel înalt și plictiseala să dispară. Adică o să fie nevoie ca toți membrii familiei să îndeplinească următoarele cerințe:
Toată lumea să fie odihnită Somnul este important atunci când vrem să avem o zi plăcută, mai important atunci când plecăm la drum. Dacă copilul tău nu și-a adunat orele de somn necesare, posibilitatea să fie iritat este foarte ridicată. Așa că asigură-te că înainte de plecarea la drum toată familia și-a făcut “somnul de frumusețe”.
Kit de călătorie (apă și mâncare) Unul dintre factorii de stres pentru copii este lipsa de mâncare dar și a lichidelor. Ca părinte asigură-te că al tău micuț a mâncat înainte de călătorie, dar pregătește și câte un pachețel de mâncare pentru fiecare membru al familiei. Foarte important, îți dorești o călătorie liniștită, concentrează-te pe pregătirea unui pachet pe placul fiecărui membru.
Opriri dese Ca și adult, să pierzi timp pe drum este un chin, dar copiii nu au aceeași perspectivă asupra timpului. Copiii au nevoie să-și consume energia și să fie constant alimentați cu o sursă de entertainment, iar călătoriile lungi cu mașina nu ajută. În cazul prezentat recomandăm atât pentru copii cât și pentru ceilalți pasageri, opririle dese pentru puțină mișcare. Îți garantăm că dacă urmezi acest pas călătoria o să fie mai puțin obositoare.
Acum că am făcut înțelese aceste aspecte ce influențează starea de bine, mai jos ai explicate cu reguli fiecare joc pe care îl recomandăm într-o călătorie cu familia.
“Plăcuțele de înmatriculare”
Recuzită: creioane/pixuri, harta României Acest joc este foarte simplu și ajută copiii să învețe și puțină geografie politică. Pe o foaie A4 trebuie printată/desenată harta României cu toate județele sale. Jocul se desfășoară așa, cel care vede primul plăcuța de înmatriculare corespunzătoare unui județ din România trebuie să le coloreze pe harta să și-așa primește un punct. Cel care colorează cele mai multe județe de pe hartă câștigă.
Salvează poza de mai jos și poți juca acest joc cu familia în următoarea călătorie.
“Continuă melodia”
Recuzită: playlist cu muzică
Jocul “Continuă melodia” se explică de la sine prin numele acestuia. Pe scurt o să fie nevoie de un telefon care să fie conectat la sistemul audio al mașinii, iar dj-ul mașinii să se ocupe de muzică. Se ia o melodie cunoscută, se dă play și se oprește la refren sau în apropierea celei mai cunoscute părți a melodiei. Jucătorii trebuie să continue melodia, dacă versurile sunt corecte acesta câștigă un punct. Câștigă copilul care adună cele mai multe puncte. Gângurelile corecte se pun și ele la socoteală dacă sunt pe ritmul melodiei.
“În bagajul meu”
“În bagajul meu” este un joc simplu ce se folosește de alfabet. Jocul începe prin propoziția “Am luat cu mine în vacanță …” cuvântul începând cu prima litera din alfabet, A. Următorul jucător spune aceeași propoziție dar cu următoarea literă ,B. Jocul continuă în acest ritm până rămâneți fără litere.
“Povestitorul”
Acest joc simplu necesita doar puțină creativitate si poate starni rasete. Adulții o sa trebuiasca sa aleaga 3 cuvinte diferite precum “pisoi” “matura” “cauciuc”, iar copiii sa formeze o poveste cu acestea. Fii atent ca lucrurile pot ușor degenera în povesti foarte nazdravane, gandurile copiilor sunt foarte libere, iar acest lucru de va uimi.
“Vanatorul de obiecte”
Recuzita: creioane/pixuri, coli albe
Vanatorul de obiecte este un joc interactiv și captivant. Acest joc de călătorie cu familia o sa tina orice copil concentrat în căutarea obiectelor misterioase. Se înmânează participanților o foaie de hârtie cu obiectele pe care copilul trebuie sa le zareasca. Pentru fiecare obiect de pe foaia de joc observat pe drum acesta trebuie sa il bifeze. Pentru fiecare obiect văzut, trebuie bifat în pagina de jos, fiecare bifa semnifica un punct. Cel cu cele mai multe puncte adunate castiga jocul. În cazul în care exista egalitate, se oferă un obiect misterios nou, primul care vede obiectul castiga.
Salvează poza de mai jos și poți juca acest joc cu familia în următoarea călătorie.
“Eu văd cu ochiul meu … “
Consider că jocul “I spy with my little eye..” sau “Eu văd cu ochiul meu..” este cel mai cunoscut și generic joc de călătorie. Nu există persoană care să nu-l fi jucat sau familiecare să nu se fi distrat pe seama lui. Jocul este simplu, unul dintre participanți începe propoziția cu “Eu văd cu ochiul meu …” urmat de o trăsătura unui obiect văzut în împrejurimi. Restul jucătorilor trebuie să pună întrebări că să-și dea seama despre ce obiect este vorba.
“Cel Nepotrivit”
Joc ușor ce o să ajute copiii să-și dezvolte simțul de sortare cât și de grupare. Jocul începe așa, părintele spune o serie cuvinte care fac parte din aceeași categorie și unul ce nu-și are locul acolo. Mai apoi copiii trebuie să întrebe care sunt regulile de categorisire. La aflarea regulilor, participanții trebuie să spun care este cuvântul nepotrivit.
Exemplu: Categoriile:
- Pisica, Cățel, Hamster, Cal
- Unt, Lapte, Ouă, Făină
- Bicicletă, Role, Monociclu, Skateboard
Regulile:
- Trebuie să fie animal ce poate sta în casă
- Trebuie să fie aliment ce stă la frigider
- Trebuie să aibă cel puțin 2 roți
“Aplaudă la”
Spune-le copiilor să aplaude fiecare dată când un anumit lucru, de exemplu o mașină de culoare roșie. De recomandat să existe o diferențiere, copiii mai mari trebuie să aplaude de 2 sau 3 ori. Mașinile roșii fiind foarte comune, o să observi cât de greu o să le fie să țină pasul cu numărul de aplauze, iar acest lucru o să-i distreze. Mai apoi folosește un obiect mai rar, precum un cățel alb. Nivelul lor de concentrare o să crească semnificativ. Nu uita să ai o evidență a scorului.
“Amintește-ți cuvintele”
Spune-le copiilor tăi o serie de cuvinte dintr-o anumită ordine. Ei trebuie să repete cuvintele fix în aceeași ordine, dacă nu au reușit este nevoie de o altă încercare din partea lor până când nimeresc. Că să nu complici jocul, folosește cuvinte din aceeași categorie. În acest mod o să antrenezi memoria auditivă a copiilor.
Exemplu: Câine, Pisica, Iepure, Hamster, Porcușor
“Jocul liniștii”
Acest ultim joc propus de noi poate părea un vis pentru șoferi. După o serie de plânsete și certuri despre cine folosește telefonul, propune-le copiilor “jocul liniștii”. Cel care face liniște cel mai mult timp câștigă opțiunea de a asculta la radio melodia lui preferată. Indiferent de melodia pe care cei mici decid să o asculte, tu ai să poți într-un final să te bucuri de călătorie.
Și acum că am ajuns la finalul enumerării de jocuri pe care le propunem în călătoria cu familia mai trebuie menționat un lucru. Că orice călătorie să fie o experiență frumoasă este nevoie de răbdare și înțelegere mai ales din partea adulților.