Cat costa o vacanta la mare?

Vezi costurile unei vacante pe litoralul Romanesc

mamaia nord

Gabriel Frangu

9 iul. 2023

6 minute de citit

mamaia nord

În ultima perioada Românii au ales destinații de concediu în țări precum Grecia, Turcia sau chiar Italia, însă nu mulți își pot acordă plecări de 7-10 zile pentru a-și reîncarcă bateriile. În acest caz cea mai rapidă soluție este litoralul Românesc . Acesta este una dintre cele mai vizitate destinații de concediu din România, acomodând oameni din toate nivelurile sociale, de vârstă sau de buget.

Mai mult de atât, malul Marii Negre este cunoscut pentru viață de noapte diversă ce este dedicată diferitlor stiluri de viață sau muzicale, iar în funcție de acestea se calculează și bugetul călătoriei. Așa că dacă vara această o să te găsească pe litoralul României, rămâi să-ți explic mai jos care sunt costurile unei vacante la mare.

Cât costă transportul până la mare ?

Pentru călătoria către litoral, costurile pot varia în funcție de mijlocul de transport ales. Dacă alegi să călătorești cu mașina personală, trebuie să iei în considerare costul combustibilului și eventuale taxe de drum. Dacă preferi transportul public, atunci vei avea variante precum trenul sau autocarul, care pot fi mai accesibile din punct de vedere financiar. De asemenea, în ultima vreme au apărut și opțiuni de călătorie cu avionul către destinații apropiate de litoralul românesc, dar acestea pot fi mai scumpe, depinzând de perioada în care faci rezervarea.

București - Constanța (240km)

Dacă pleci din zonele apropiate Bucureștiului, vei observa că există multiple modalități prin care poți ajunge pe litoral. Fie că alegi să mergi cu mașina personală, să iei un tren sau un autobuz, există opțiuni care îți oferă destul de multă flexibilitate, astfel încât să petreci cât mai puțin timp pe drum și să te bucuri mai mult de soare și de vacanță.

  • Tren dus-intors (2h 30m) 144 Ron / pers
  • Autocar dus-intors (3h 30m) 180 Ron / pers
  • Masina diesel (2h 30m) 204 Ron / masina
  • Masina benzina (2h 30m) 256 Ron / masina

Costurile pentru combsutibil au fost calculate la momentul scrierii articolului confrom Monitorulpreturilor: Diesel: 6.67 RON/l Benzină: 6.65 RON/l

Iași - Constanța (450km)

Zona Moldovei este cunoscută pentru proasta infrastructură a drumurilor, iar acest lucru se resimte în orele petrecute pe drum cu mașina sau cu trenul. Dacă te îndrepți din această zona , posibil să optezi pentru călătoria cu trenul, dat fiind riscurile pe care ți le asumi pe drumurile înguste până in apropierea Munteniei.

  • Tren dus-intors (9h 50m) 394 Ron / pers
  • Autocar dus-intors (8h 30m) 320 Ron / pers
  • Masina diesel (6h 30m) 390 Ron / masina
  • Masina benzina (6h 30m) 480 Ron / masina

Cluj - Constanța (683km)

Dacă pornești din zona Ardealului către Marea Neagră o să te bucuri de toate tipurile de peisaje naturale pe care România le oferă , de la zona Muntoasă a Carpațiolor către campiile Dobrogene. Mai mult de atât , acest traseu este susținut de autostrada ceea ce facilitează un nivel de stres mai scăzut pe perioada călătoriei atât pentru șofer cât și pasageri.

  • Tren dus-intors (14h 20m) 432 Ron / pers
  • Autocar dus-intors (12h 30m) 440 Ron / pers
  • Masina diesel (7h 55m) 594 Ron / masina
  • Masina benzina (7h 55m) 728 Ron / masina

Concluzii de traseu

Toate acestea fiind spuse, călătoria spre Constanța cu trenul pare a fi cea mai avantajoasă atunci când călătorești singur, iar bugetul este restrâns. Singurul dezavantaj este timpul petrecut în drum spre destinația finală. Prin comparație folosirea unui vehicul personal pentru deplasarea către mare este cel mai costisitor mijloac de transport.

Când pleci la drum împreună cu încă 3 trei persoane, costul se reduce semnificativ pe persoană ( începând de la 50 Ron/ persoană ). Un vehicul oferă și flexibilitatea planificării călătoriei după propriul plac.

Însă dacă nu ai la îndemână un vehicul pentru a- ți petrece weekend-ul la pe malul Marii Negre, MasiniLaCheie.ro îți oferă posibilitatea să închiriezi o mașină chiar din orașul tău. Costul unei închirieri pe perioada weekend-ului variază începând cu 25Euro/zi.

Cât costă un weekend de cazare la mare ?

De obicei, litoralul românesc oferă opțiuni de cazare variate, de la hoteluri și pensiuni mai luxoase, până la apartamente și camere de închiriat, potrivite pentru diferite tipuri de bugete. Dacă preferi să îți organizezi concediul din timp, poți beneficia de oferte și reduceri pentru cazare, în funcție de perioada aleasă și de durata șederii tale.

Pentru acest studiu am luat în calcul 2 nopți de cazare pe perioada weekend-ului pentru 4 adulți în stațiunile Mamaia, Costinești cât și Eforie Nord. Prețurile au fost generate prin calcularea mediei dintre primele 6 oferte de cazare recomandate de către platformele de rezervări .

  • Mamaia: Apartament 885 Ron, Hotel 1740 Ron, Vila 1820 Ron
  • Costinesti: Apartament 710 Ron, Hotel 1175 Ron, Vila 1365 Ron
  • Eforie Nord: Apartament 1030 Ron, Hotel 2100 Ron, Vila 1915 Ron

Concluzii cazare

Din cercetările noastre reiese că atunci când vine vorba de petrecerea unui weekend la mare, închirierea unui apartament reprezintă cea mai economică opțiune. Comparând diferite destinații, se constată că Costinești este cea mai accesibilă ca preț, însă oferă un ambient diferit, fiind frecventat în principal de tineri.

Cât costă o masă la mare ?

Când pleci în concediu la mare trebuie să îți bugetezi și ieșirile la restaurant. Litoralul Românesc oferă o varietate de gusturi de la locații cu specific Românesc până la bucătărie Japoneză . Însă cea mai apreciată și dorită bucătărie de pe litoral este cea cu specific pescar, adică preparate din pește și fructe de mare.

Pentru a răspunde la întrebarea de mai sus am accesat cea mai mare platformă de recenzii de restuarante din toată lumea analizând meniurile celor mai apreciate de restuarante de turiști .

  • Mediteranean: Supe 38 Ron, Fel Principal 61 Ron, Desert 28 Ron
  • Italienesc: Supe 36 Ron, Fel Principal 47 Ron, Desert 20 Ron
  • European: Supe 28 Ron, Fel Principal 59 Ron, Desert 27 Ron
  • Romanesc: Supe 15 Ron, Fel Principal 29 Ron, Desert 17 Ron
  • Medie: Supe 29 Ron, Fel Principal 49 Ron, Desert 23 Ron

Pentru a lua o masă pe litoralul Românesc o să trebuiască să scoți din buzunar în medie 97 de lei. Acest preț este calculat în funcție de meniurile actuale ale resturantelor de specific. În scopul economisirii oricând există cantine cu autoservire în apropierea plajelor, unde o să găsești un meniu complet cu felul 1 & 2, dar și desert în maxim 50 de lei.

Concluzii de calatorie la mare

În concluzie, costul unei vacanțe pe litoralul românesc poate varia în funcție de mai mulți factori precum transportul, cazarea și opțiunile de luat masă . Când vine vorba de transport, călătoria cu trenul poate fi cea mai rentabilă opțiune. Însă călătoria în grup poate ajută la reducerea costurilor pe persoană În cazul folosirii mașinii personale că mijloc de transport

În ceea ce privește cazarea, închirierea unui apartament este în general cea mai economică alegere, Costinești oferind cele mai accesibile prețuri , cu un aer de distracție , nu de relaxare. Din dorința de economisire îți recomand să rezervi din timp și să profiți de oferte și reduceri. Când vine vorba de mese, costul meselor la malul mării poate varia în funcție de tipul de restaurant și de preferințele personale. Restaurantele fast-food și româneștii tind să ofere opțiuni mai accesibile, în timp ce restaurantele medii și de lux pot fi scumpe. Gătirea propriilor mese sau vizitarea cantinelor poate ajuta, de asemenea, să economisească bani.

În general, costul unei vacanțe la litoralul românesc depinde de alegerile și preferințele personale. Litoralul românesc oferă o varietate de experiențe, care se adresează oamenilor de toate vârstele, medii sociale și bugete, făcându-l o destinație populară pentru o evadare rapidă și plăcută.


Articole de actualitate

Articole asociate

Articole recente